Wat zijn de extra kosten net?

Nieuws |

Home Wat zijn de extra kosten net?

Wat zijn de kosten na aankoop (van een woning)?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning is het van groot belang om te weten hoeveel geld je kan spenderen. Alleen zo kan je gericht naar je droomhuis op zoek gaan. Ten tweede is het belangrijk om te weten hoeveel een huis dat te koop staat effectief kost. Het huis zelf heeft namelijk een vraagprijs maar daar bovenop komen nog kosten. Wie deze vergeet in rekening te nemen kan bedrogen uitkomen en de perfecte woning aan zich voorbij zien gaan.

Het internet staat vol met informatie over deze kosten. Doordat er zoveel informatie is die zeer verspreid is, is het niet altijd duidelijk waar je nu net rekening mee moet houden. Omdat wij jullie willen helpen met het maken van een goede geïnformeerde keuze. Voor dit overzicht hebben wij ons gebaseerd op een artikel uit De Tijd. Wie dus een uitgebreide versie van ons overzicht wilt lezen kan dit vinden via de link onderaan het artikel.

Registratiebelasting (op bestaand vastgoed)

Wanneer je een nieuwe woning aankoop dan wordt je daarop belast. Hoeveel deze registratiebelasting bedraagt hangt van van het gewest waar deze gekocht wordt. Aangezien Bosman Woningbouw enkel nieuwbouwwoningen verkoopt in het Vlaamse gewest zullen we ons ook hierop focussen:

  • 6% voor de enige gezinswoning
  • 5% voor gezinswoning met energetische renovatie
  • 5% voor gezinswoningen die u sloopt
  • Extra korting voor aankopen onder de 200.000 euro voor kernsteden

Btw op nieuwbouw

Op de aankoop van een nieuwbouwwoning of nieuwbouw appartement betaalt u doorgaans geen registratiebelasting maar wel 21% btw. Dit komt doordat projectontwikkelaars verplicht met btw moeten verkopen.

Bij de verkoop van een terrein met een gebouw betaalt u ook btw op de grond (en geen registratiebelasting) op voorwaarde dat de volgende 3 voorwaarden samen vervuld zijn:

  • Er is toelating om op de grond te bouwen en dat gebouw wordt met btw verkocht.
  • De grond én het gebouw worden door dezelfde persoon verkocht.
  • De grond wordt tegelijk met het gebouw overgedragen.

Wanneer u zou kiezen om een huis te kopen bij Bosman Woningbouw dan zal er 10% registratierechten worden aangerekend voor de grondwaarde en 21% BTW op het gebouw.

Btw en/of registratie belasting bij verkoop op plan

De verkoop op plan is de verkoopovereenkomst die betrekking heeft op de verkoop van een te bouwen of in aanbouw zijnde woning of flat. De woning wordt niet door uzelf maar door een projectontwikkelaar of bouwpromotor gezet.

Wanneer u een huis of appartement koopt op plan dan betaalt u sowieso 21% btw op het deel van de aankoopprijs die betrekking heeft op het gebouw. Op het gronddeel zal btw of registratiebelasting geheven worden, afhankelijk van het feit of de bouwwerken al begonnen zijn of niet.

Het werd hierboven reeds kort aangehaald. Wanneer u ervoor zou kiezen om via Bosman Woningbouw een nieuwbouwwoning te kopen dan betaalt u 10% registratierechten op de grondwaarde.

Notaris- en administratieve kosten

Voor de verkoop van een woning moet een koopakte opgemaakt worden. Dit wordt gedaan door de notaris aan wie een ereloon betaalt dient te worden. De notariskost houdt in:

  • Ereloon. Deze zijn niet afhankelijk van aantal uren maar zijn wettelijk bepaald
  • 21% btw bovenop het ereloon
  • Administratieve kost. Oa door kosten verbonden aan fiscale en hypothecaire opzoekingen.

Het totaal zal ongeveer uitkomen op een 800 à 1100 euro administratieve kosten met daarbovenop nog eens 21% belasting betaalt moet worden.

Een laatste kost is de kosten voor overschrijving. Daarvoor wordt nog eens 230 euro aangerekend aan de koper.

Hypotheekkosten

Indien u uw aankoop financiert met een hypothecaire lening dan kunnen er nog extra schattings- en dossierkosten aangerekend worden. Daarbij zal uw notaris ook kosten aanrekenen: belastingen en de eigenlijke notaris kosten.

  • Registratiebelasting van 1% op het ontleende bedrag waarvoor een hypotheek wordt genomen + 100 euro voor de bijlage die aan uw kredietakte wordt gehecht.
  • Hypotheekrecht van 0,3% op de totale hypotheeksom
  • Honoraria van de hypotheekbewaarder, kosten aflevering hypothecair voorschrift en recht op geschriften. Dit komt samen op een 50 euro

​Tot slot zal de notaris ook nog een vergoeding vragen voor de opzoekingen en een ereloon aanrekenen afhankelijk van het kredietbedrag. Ook dit ereloon is wettelijk vastgelegd.

De koper is voor een hypotheekvestiging een retributie verschuldigd van 220 à 950 euro (afhankelijk van de hypotheek).

Zoals u kunt lezen is het een hele lijst waar u rekening mee moet houden voor de aankoop van uw woning. We staan u dan ook graag bij waar u dit nodig acht.

Neem gerust contact op met ons via deze link indien u nog extra uitleg of begeleiding wenst bij het bepalen van uw koopbudget.

 

Bron: De Tijd